Az oliva

Extra szűz vagy sansa?

Az olívaolaj egészséges, de az olívaolajok különféle változatai között nagy különbség lehet.
 
 

A mediterrán országokban, ahol az olívaolaj a konyha legfontosabb alapanyaga, az egy főre jutó extra szűz olívaolaj fogyasztás havi 1,3 liter. Ezekben az országokban a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak. Sajnos kevesen tudják, hogy mit takar az extra szűz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa (pomace, orujo) névre hallgató (mellék)termék közti különbség.

Az extra szűz olívaolaj az olajbogyó első, hidegsajtolásából, utókezelés nélkül keletkezik, s így az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza. Ha szabad zsírsavak részaránya 0,2-0,6% de max 1% akkor az olaj csúcsminőségű! A legértékesebb a hagyományosan, malomkövek között őrölt olivabogyóból, majd forgóüstben (szeparátorban) csöpögtetett, szűretlen olaj. Ezzel az eljárással kevesebb olajat nyernek és ez az árban is tükröződik.


A Sansaolajat a sajtolás után megmaradt gyümölcs- és magmaradékból kémiai eljárással nyerik. Ez a termék nem minősül olivaolajnak, Olaszországban és sok más országban tiltott a forgalmazása! Így, ha mi egészségünk megóvása érdekében szeretnénk jót tenni szervezetünkkel és olívaolajjal készült ételeket igyekszünk fogyasztani, de sansa-t vásárolunk, sajnos nem tettünk semmit ennek érdekében!


Az előállítási folyamat

Magyarországon az olívaolaj fogyasztás kultúrája még csak kialakulóban van, ezért a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent pontosan az extraszűz, illetve a sansa kifejezés, és ezt kihasználva a gyártók és forgalmazók gyakran megtévesztik a gyanútlan vásárlót az "olívaolaj" felirattal.
Az extraszűz olívaolaj előállításának gondosságára jellemző, hogy semmiféle természetes szennyeződés sem maradhat a préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a leszedés után néhány órával de mindenképpen 24 órán belül lepréselik, hogy jó minőségű extraszűz olívaolajat nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot. A hozzáértők szerint a csöpögtetett, szűretlen olaj az igazi, mert intenzívebb, frissebb, zamatosabb az íze. Az extraszűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.
A helytelenül, olívaolajként hirdetett sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt olívamasszát vegyi úton oldják ki újra, majd ahhoz, hogy annak valami íze legyen, 1 %-ban Extra Szűz olívaolajat adnak hozzá. Ezen 1 % alapján a gyártók és a forgalmazók feljogosítva érzik magukat, hogy használják az olívaolaj kifejezést, holott az csupán egy olíva-olajpogácsából készült olajat takar, amely megnevezést - a törvény előírásainak értelmében- minden így előállított termék esetében fel kellene tüntetni a termék címkéjén. A silány minőségű, olcsó készítmény a mediterrán országok legtöbbjében ma már kereskedelmi forgalomba nem kerül - minőségét ez éppen eléggé bizonyítja.

 

Az olivaolaj bizonyított élettani hatásai:

 • megvédi az érrendszert a meszesedéstől
  megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben
  csökkenti a sejtek oxidációját és a káros koleszterin szintjét
  erősíti az izomsejteket
  segít a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében
  könnyen emészthető, savcsökkentő hatású


Az olivaolaj belső alkalmazása:
 
Szájöblítés - reggelente, fogmosás előtt vegyünk a szánkba 1 evőkanál extraszűz olivaolajat. Forgassuk, "rágjuk" kb. 5 percig, majd köpjük ki. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, kitisztítja, méregteleníti a szervezetet az éjszaka során a nyálkahártyán lerakódott anyagoktól.

 


Recept:

Kitűnő ajándék és kísérő étel a Húsvéti sonka mellé
60 dkg friss kecskesajt (lehet feta sajt is), fűszerek: 1-2 gerezd fokhagyma, szemes bors, rozmaring ág, 1 db szárított chili paprika , olivabogyó, szárított paradicsom ( nem feltétlenül szükséges), 6-7 dl extraszűz olivaolaj.
A kecskesajtot a fűszerekkel és az olívabogyóval együtt tegyük egy zárható tetejű befőttesüvegbe. Öntsünk hozzá annyi olívaolajat hogy a sajtot teljesen ellepje és 2-3 napig pácoljuk.
Salátához is adhatjuk, a húsvéti sonka mellé vagy pirított kenyérszelekhez, de az üveget szalaggal átkötve ajándék is lehet.

 


 Certifikáció:Linkek:

www.oleificiolevalli.it
 

 

< Vissza